icon

Opdrachtgever

Stichting Oude Zeeuwse Kerken

Datum

October 30, 2023

Diensten

nul-meting & verduurzamingsrapportage

Welkom bij dit projectbericht waarin we ons richten op een opmerkelijk project: de verduurzaming van een historische kerk in Zeeland. Deze kerk, doordrenkt van geschiedenis en architectonische pracht, stond voor een nieuwe uitdaging - hoe kunnen we duurzaamheid integreren in dit erfgoed zonder afbreuk te doen aan zijn historische waarde?

Een Iconisch Monument

De betreffende kerk, die al generaties lang een baken van geloof en traditie is, is een opvallend monument met zijn glas-in-loodramen, imposante toren en goed bewaarde interieur. Niet alleen fungeert het als een religieus heiligdom, maar het trekt ook toeristen aan en dient als ontmoetingsplaats voor de lokale gemeenschap.

De Duurzaamheidsuitdaging

De kern van ons project was het vinden van duurzame oplossingen die passen bij de historische en esthetische kenmerken van de kerk. Ons doel was om de ecologische voetafdruk van de kerk te verminderen en tegelijkertijd de kosten te verlagen.

Energie-Efficiëntie

Een van de eerste stappen die we hebben ondernomen, was het uitvoeren van een grondige analyse van het energieverbruik van de kerk. Deze analyse leidde tot de conclusie dat we verbeteringen konden aanbrengen, zoals het moderniseren van de verlichting naar energiezuinige LED-lampen en het optimaliseren van het verwarmingssysteem. Hierdoor kan de kerk niet alleen energie besparen, maar ook de ecologische impact verminderen.

Behoud van Erfgoed

Terwijl we streefden naar verduurzaming, was behoud van het historische karakter van de kerk van essentieel belang. Alle renovaties kunnen worden uitgevoerd met grote zorg voor de oorspronkelijke architectuur en materialen, om ervoor te zorgen dat het monumentale karakter van de kerk behouden blijft voor toekomstige generaties.

Dit project illustreert dat zelfs historische monumenten kunnen bijdragen aan duurzaamheid. Het benadrukt het belang van het integreren van groene initiatieven in ons erfgoed. Samen werken we aan een duurzamere toekomst, stap voor stap.

icon